Agenda AVA Just Eat Takeaway uitgelicht: Huidige Ontwikkelingen, Amazon Deal en Toekomstige Strategie (2024)

Agenda AVA Just Eat Takeaway uitgelicht: Huidige Ontwikkelingen, Amazon Deal en Toekomstige Strategie (1)
Op 17 mei a.s. staat de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) gepland van Just Eat Takeaway.

Vandaag, op 5 april 2023, heeft Just Eat Takeawayde agenda voor deze AVA bekend gemaakt.

Allereerst zal het management een presentatie geven op de jaarcijfers over 2022. Hierin krijgt het management de kans om haar jaarcijfers te voorzien van een toelichting.

Aanpassing Salaris
Ook staat een verhoging van de salarissen van 4 managementposities op de agenda:

  • Chief Executive Officer: € 670,000 (momenteel: € 487,706)
  • Chief Financial Officer: € 645,000 (momenteel: € 462,038)
  • Chief Operating Officer: € 645,000 (momenteel: € 462,038)
  • Chief Commercial Officer: € 645,000 (momenteel € 462,038)

Kijkend naar de verhoging van het salaris van CEO Jitse groen,betreft dit een stijging van 182.294, ofwel 37,38%. Dit in een periode waarin de koers van het aandeel sterk onder druk staat. Ik ben zelf van mening dat het management van een bedrijf best beloond mag worden voor goede prestaties. Echter, gezien de sterk gedaalde aandelenkoers, mede mogelijk gemaakt doorde mislukte overname van het Amerikaanse Grubhub, vind ik de timing van deze forse salarisverhoging niet gepast. Ik ben dan ook benieuwd naar de toelichting en verdediging van hetmanagement op deze salarisverhogingen.

Aanpassing korte termijn beloning
Daarnaast is ereen aanpassing van de variabele korte termijn beloning voorgesteld:
Agenda AVA Just Eat Takeaway uitgelicht: Huidige Ontwikkelingen, Amazon Deal en Toekomstige Strategie (2)
Huidig korte termijn beloningsbeleid (links) vs voorgestelde korte termijn beloningsbeleid (rechts)

Hierbij wordt de KPI 'aantal actieve consumenten' verandert in 'winstgevendheid per order'. Dit is mijn inziens een goede verandering, gezien je liever stuurt op de winstgevendheid van orders te verhogen, dan koste wat het kost het aantal actieve consumenten te laten toenemen. Dit is goed voor 15% van de korte termijnbeloning. Verder blijven de KPI's: bruto transactiewaarde, adjusted EBITDA en personal/non-financial measures van kracht.

Aanpassing lange termijn beloning
Ook is er een plan om de lange termijn beloning aan te passen:
Agenda AVA Just Eat Takeaway uitgelicht: Huidige Ontwikkelingen, Amazon Deal en Toekomstige Strategie (3)
Huidiglange termijn beloningsbeleid (links) vs voorgesteldelange termijn beloningsbeleid (rechts)

Naast de huidige lange termijn KPI doelstellingen m.b.t. omzetgroei en relative TSR, zijn er KPI'svoorgesteld voor ESG doelstellingen alsmede kasstroom verbeteringen. Een lange termijn doelstelling om de kasstroom te verbeteren, waarbij onderliggend gestuurd zal moeten worden op de winstgevendheid van het bedrijf, is mijn inziens een goed voorstel.

Herbenoeming Jitse Groen als CEO
Daarnaast staat er met punt 5.a. de herbenoeming van Jitse Groen als CEO op de agenda. Jitse Groen staat al sinds 2000 als oprichter en daarmee bestuurder aan het roer van Just Eat Takeaway.

Herbenoeming Brent Wissink als CFO
Ook staat de herbenoeming van Brent Wissink als CFO op de agenda. Hij is al sinds 2011 werkzaam bij Just Eat Takeaway waar hij is begonnen als COO, om vervolgens door te stromen naar CFO.

Herbenoeming Dick Boer in de Raad van Commissarissen
Dick Boer, oud topman van Ahold, heeft ook een punt op de agenda m.b.t. de herbenoeming voor een periode van 4 jaar als voorzitter van de raad van commissarissen.Sinds29 september 2022is dhr. Boer betrokken bij Just Eat Takeaway in de RvC.

Daarnaast zal ook worden gestemd over andere leden van de RvB alsmede de RvC, waaronder bijvoorbeeld Corinne Vigreux, bekend van TomTom.

Terugkopen van aandelen
Daarnaast staat met punt 10.0 op de agenda het terugkopen van aandelen. Hiervoor is toestemming benodigd van de aandeelhouders. Het gaat hierbij om een periode van 17 mei 2023 t/m 17 november 2024. Het management vraagt om een goedkeuring van 10% van de bestaande uitgegeven aandelen. Hiermee sorteert het management voor op het feit dat een mogelijke verkoop van divisies de mogelijkheid zal geven dat het bedrijf met deverkregen gelden, een aandeleninkoopprogramma zal kunnen opstarten. Dit zal mijn inziens een goed teken zijn voor de bestaande aandeelhouders, gezien het management middels een aandeleninkoopprogramma een teken geeft dat zij de aandelen als goedkoop waarderen.

Dalende aandelenkoers + recente ontwikkelingen
Sinds de piek in 2020 ad 110,65 euro is de koers gedaald naar momenteel 15,52, een daling van ruim 85%. De daling YTD noteert -21%. Ik hoopvan harte dat de RvB en RvC in staat zal zijn het tij te keren en de aandeelhouders het vertrouwen in de onderneming weer laat toenemen.

Mede door de mislukte overname van Grubhub is er veel waarde vernietigd door het management. Deze divisie in de Verenigde Staten heeft het zwaar met concurrenten als Doordash en Uber Eats. Grubhub is momenteel de 3e grootste speler van de VS. Recent heeft Grubhub een samenwerking met Amazon bekend gemaakt, hierbij hebben Amazon Prime leden de mogelijkheid om met voordeel eten te bestellen via Grubhub. Dit is mijn inziens een goede strategische samenwerking, die hopelijk de waarde van Grubhub zal doen verhogen en hetafname van het marktaandeel van deze divisie een halt zal toeroepen.

In het recente jaarverslag over 2022 gaf het management aan dat er nog steeds wordt gekeken naar strategische mogelijkheden voor zijn divisies, waaronder Grubhub. Hierbij wordt gedoeld op een mogelijke (verdere) samenwerking met een grote speler in de VS of mogelijk zelfs op een verkoop.

Mogelijkheden verhogen aandeelhouderswaarde
Just Eat Takeaway zal op korte termijn zijn aankoopsom ad $7.3 miljard niet meer terug kunnen verwachten voor deze Amerikaanse divisie. Momenteelwaarderen aandeelhouders Just Eat Takeaway als geheel, inclusief Grubhub, op slechts 3,4 miljard euro in totaal. Het is nu aan het management om met een goed verhaal te komen waarmee ze het vertrouwen van de aandeelhouders weer weten te herstellen. Dit kan mijn inziens met de volgende punten:

  • Het verbeteren van de communicatie richting de aandeelhoudersoverde strategische visie van het bedrijf voor de korte termijn.
  • Communicatie over de Financiële proposities van de (verlieslatende) deelnemingen. Watis het plan van het management om het bedrijf als geheel beter (lees: winstgevender) te maken met zijn verlieslatende divisies.
  • Slim omgaan met geld. Dit kan door de overtollige kasgelden te gebruiken voor het terugkopen van (onderwater) uitstaande obligaties en/of het beginnen met een aandeleninkoopprogramma. Dit kan versterkt worden door eventuele verkopen van deelnemingen in verlieslatende landen.
  • Het communiceren van een lange termijn strategie van het bedrijf. Hierbij specifiek gericht op het versterken én behouden vande posities in winstgevende landen met een groot marktaandeel t.o.v. concurrenten.

Disclaimer
Publicaties op deze Website (https://debeursbaas.nl) zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het opbouwen van een portfolio. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten e/o cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. Deze dienen puur ter illustratie van onze visie. De documentatie gepresenteerd op onze Website kan onjuistheden e/o onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas is geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden e/o onregelmatigheden op onze Website of in onze producten e/o diensten.Conform wetgeving zijn we verplicht te vermelden dat we een longpositie hebben in TKWY.AS. Op 05-04-2023 noteerde deze longpositie1.200 aandelen.

Agenda AVA Just Eat Takeaway uitgelicht: Huidige Ontwikkelingen, Amazon Deal en Toekomstige Strategie (2024)

FAQs

Agenda AVA Just Eat Takeaway uitgelicht: Huidige Ontwikkelingen, Amazon Deal en Toekomstige Strategie? ›

Agenda AVA Just Eat Takeaway uitgelicht: Huidige Ontwikkelingen, Amazon Deal en Toekomstige Strategie. Op 17 mei a.s. staat de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) gepland van Just Eat Takeaway. Vandaag, op 5 april 2023, heeft Just Eat Takeaway de agenda voor deze AVA bekend gemaakt.

Waarom daalt de koers van Just Eat Takeaway? ›

Het enorme verlies is echter vooral te wijten aan afschrijvingen en herwaarderingen. In 2022 zien we bijna € 5,2 miljard teug onder het kopje afschrijvingen en impairments. Zo'n € 4,52 miljard betreft afschrijvingen op de “Goodwill' van eerdere overnames in de VS (Grubhub), het VK (Just Eat) en Canada.

Is Just Eat ondergewaardeerd? ›

Sterke punten

Het bedrijf lijkt ondergewaardeerd gelet op de boekhoudkundige waarde van zijn nettoactief. Gezien de positieve kasstromen die de activiteiten van het bedrijf genereren, is het waarderingsniveau van het bedrijf een troef.

Welke sector is Just Eat Takeaway? ›

Just Eat Takeaway.com is een bedrijf uit Nederland en heeft activiteiten in de sector consumentendiensten.

Wat is de visie van Just Eat Takeaway? ›

De visie: blijven groeien en meer restaurants en klanten over de hele wereld via het platform met elkaar in contact brengen.

Waarom maakt Just Eat Takeaway verlies? ›

Verlies. Just Eat Takeaway heeft in de eerste zes maanden van 2022 een verlies gemaakt van 3,5 miljard euro. Dat komt vooral door een afschrijving van 3 miljard op de waarde van Grubhub, de Amerikaanse maaltijdbezorger die vorig jaar werd overgenomen.

Heeft Just Eat Takeaway toekomst? ›

De voorbije maanden gaven 22 analisten een advies voor het aandeel van Just Eat Takeaway.com. Hun gemiddelde verwachting is dat het aandeel de komende maanden een koers van 20,07 EUR zal bereiken. Dat betekent dat het aandeel van Just Eat Takeaway.com met 76,4% kan stijgen van de huidige koers tot het koersdoel.

Hoeveel schuld heeft Just Eat? ›

SECTIES
Balans (bedragen in € mln)20232021
Langlopende schulden2.5853.457
Crediteuren1.163484
Bank32396
Overige korte schulden51661
27 more rows

Is Just Eat Takeaway Nederlands? ›

Just Eat Takeaway, in Nederland bekend als Thuisbezorgd.nl, is een Nederlands bedrijf dat websites exploiteert voor het bestellen van maaltijden. Het bedrijf is in 2000 opgericht door de toen 21-jarige Enschedese student Jitse Groen.

Hoe heet Thuisbezorgd in het buitenland? ›

Thuisbezorgd, onderdeel van de Just Eat Takeaway group (hierna GRUBHUB) opereert wereldwijd onder verschillende merknamen. Zo is het bedrijf in Nederland actief onder de naam Thuisbezorgd, in Duitsland heet het Lieferando en in de Verenigde Staten GRUBHUB.

Is Just Eat Takeaway hetzelfde als Thuisbezorgd? ›

Just Eat Takeaway.com (LSE: JET, AMS: TKWY) is wereldwijd een toonaangevende online marktplaats voor de bezorging van eten, in Nederland bekend als Thuisbezorgd.nl. Het bedrijf, met zijn hoofdkantoor in Amsterdam, richt zich op het verbinden van consumenten en partners via het platform.

Hoe rijk is de eigenaar van Thuisbezorgd? ›

18 jaar later is Thuisbezorgd niet alleen de grootste maaltijd-webwinkel in Nederland en België, de Nederlandse tak is uitgebreid met o.a. een Duitsland. Oprichter Jitse Groen (39) is met een geschat vermogen van 460 miljoen euro de rijkste jonge miljonair van Nederland.

Is Prosus koopwaardig? ›

Adviezen voor het aandeel van Prosus

19 analisten gaven de voorbije maanden een advies voor het aandeel van Prosus. Hun gemiddelde advies is kopen. De meerderheid van de analisten (18 op 19) zijn positief over het aandeel van Prosus. De andere analisten hebben een neutrale opinie over het aandeel.

Hoeveel betaalt Takeaway per uur? ›

Takeaway.com pay FAQs

Het gemiddelde uurloon bij Takeaway.com loopt uiteen van ongeveer € 27.624 per uur (schatting) voor de functie After Sales Assistant tot € 50.004 per uur (schatting) voor de functie Key Account Manager (KAM).

Wat als Takeaway niet levert? ›

Twijfel je over een bestelling die te laat is of de status van de Besteltracker? Neem rechtstreeks contact op met het restaurant of de winkel via het telefoonnummer in de bevestigingse-mail van je bestelling. Ik kan het restaurant of de winkel niet telefonisch bereiken.

Top Articles
How Much Is 80000 Pennies In Dollars (Answer + Calculator)
How Many Pennies In A Dollar (100 Pennies + Calculator)
Express Pay Cspire
123 Movies Black Adam
Mrh Forum
The Definitive Great Buildings Guide - Forge Of Empires Tips
Ati Capstone Orientation Video Quiz
Think Of As Similar Crossword
Evita Role Wsj Crossword Clue
Dityship
Culvers Tartar Sauce
Moparts Com Forum
Cvs Appointment For Booster Shot
10-Day Weather Forecast for Florence, AL - The Weather Channel | weather.com
Dignity Nfuse
Who called you from +19192464227 (9192464227): 5 reviews
Why Does Lawrence Jones Have Ptsd
Unforeseen Drama: The Tower of Terror’s Mysterious Closure at Walt Disney World
Walmart Car Department Phone Number
Allybearloves
Maxpreps Field Hockey
Slim Thug’s Wealth and Wellness: A Journey Beyond Music
Kohls Lufkin Tx
2023 Ford Bronco Raptor for sale - Dallas, TX - craigslist
Trinket Of Advanced Weaponry
Cinema | Düsseldorfer Filmkunstkinos
Imagetrend Elite Delaware
Craftsman Yt3000 Oil Capacity
Korg Forums :: View topic
Mawal Gameroom Download
Kleinerer: in Sinntal | markt.de
Desales Field Hockey Schedule
Aladtec Login Denver Health
The Wichita Beacon from Wichita, Kansas
Exploring The Whimsical World Of JellybeansBrains Only
Drabcoplex Fishing Lure
AsROck Q1900B ITX und Ramverträglichkeit
Pokemon Reborn Locations
Gvod 6014
Vons Credit Union Routing Number
The Realreal Temporary Closure
Great Clips Virginia Center Commons
Denise Monello Obituary
Az Unblocked Games: Complete with ease | airSlate SignNow
Gabrielle Abbate Obituary
Doe mee met ons loyaliteitsprogramma | Victoria Club
Fluffy Jacket Walmart
Oakley Rae (Social Media Star) – Bio, Net Worth, Career, Age, Height, And More
Value Village Silver Spring Photos
Zits Comic Arcamax
Sleep Outfitters Springhurst
Overstock Comenity Login
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 6262

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.